Bahan-bahan:
Segenggam atau dua ikan bilis (buang kepala dan bersihkan)
1 labu bawang besar (dimayang)
3 batang cili hijau (hiris serong)
7 batang cili api (hiris serong) *Kalau tak makan pedas, jangan letak.
1 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Langkah-langkah:
Panaskan minyak, goreng ikan bilis sehingga rangup. Ketepikan.
Tinggalkan dalam lebih kurang dua sudu minyak. Tumis bawang besar, cili hijau dan cili api.
Masukkan air asam jawa. Jangan terus tuang semua. Agak-agaklah kemasamannya. Perasakan dengan garam. Biarkan hingga mendidih.
Note**
Untuk kekalkan kerangupan ikan bilis, masukkan ikan bilis ke dalam kuah asam hanya apabila lauk sedia untuk dihidangkan.
-silakan SHARE utk manfaat bersama-
Sumber : koleksiresepimalay
No comments
Thanks For Comment !!! :)