Bahan-bahan
6 EKOR PUYUH
1 LABU BAWANG BESAR DPOTONG LEBAR2
2 BTG SERAI DIKETUK
6 BIJI CILI API DIKETUK
2 CAMB SOS TIRAM
3 ULAS BAWANG PUTIH DIKETUK
2 CAMB SOS PLUM
SEDIKIT DAUN KETUMBAR
NAMPLA (SOS IKAN)
Cara-cara
POTONG DUA ATAU EMPAT BURUNG PUYUH DAN GAUL GARAMKUNYIT DAN GORENG GARING, KETEPIKAN.
TINGGALKAN DALAM 2 CAMB MINYAK TADI DAN TUMIS BAWANG PUTIH SEHINGGA WANGI, MASUKKAN PULA BAWANG BESAR, SERAI, CILI API, DAN TUMIS LAGI
MASUKKAN PULA SOS TIRAM DAN SOS PLUM TADI DAN TUMIS SEHINGGA BERBUIH SEDIKIT DAN MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT DAN PUYUH TADI
AKHIR SEKALI BUBUH SEDIKIT NAMPLA JGN BYK SGT KERNA PUYUH DAN SOS TIRAM DAH AGAK MASIN. TUTUP API DAN MASUK DAUN KETUMBAR. HIDANG
-silakan SHARE utk manfaat bersama-
Sumber : koleksiresepimalay
No comments
Thanks For Comment !!! :)